Süllyesztett fejű ácsszerkezeti csavar

Ácsszerkezeti csavar

A fából készült épületekhez és tetőszerkezetekhez kiváló választás az ácsszerkezeti csavar. Az ács szakemberek a tetők építésében és bontásában is részt vesznek. Ha kell, akkor megjavítják vagy felújítják az egész tetőszerkezetet. Az építésre alkalmas ácsszerkezeti csavar, önmetsző változat, amit ácsszerkezetek masszív rögzítéséhez szoktak felhasználni. Fontos, hogy a gerendákat és a léceket miként rögzítik, ugyanis ezek teherhordó funkciót is ellátnak. Főleg akkor, hogyha a tetőre betoncserép kerül.

Manapság igen népszerűnek számítanak a fából épült játszóterek. Ezeknél is lényeges, hogy miként rögzítik egymáshoz a szakemberek a különböző vastagságú elemeket. Ugyanis a vastag gerendák igen nagy mozgásnak és terhelésnek lesznek kitéve. A rövidebb ácsszerkezeti csavar inkább fémszerelvényeknél jó megoldás. Viszont a télikertek, a kinti játszóterek és tetőszerkezetek építéséhez válasszunk hosszabb kialakítású csavart! A faszerkezetek, építmények, keményfa teraszok és bútorok a süllyesztett fejű ácsszerkezeti csavar segítségével tartós és erős rögzítést kapnak.

Miként használható az ácsszerkezeti csavar?

A különleges csavar szárán maróhornyok találhatóak. Ezek segítik a könnyed és gyors behajtást. A csavarok, a menetnek köszönhetően, belemarják magukat a fa anyagába. Ezért erős és strapabíró tartást biztosítanak hosszú ideig. A tetőszerkezeteknél is nagyméretű csavarokat használnak. Ezeknek az összes felhasznált súlya több kilogramm is lehet.

A hegyén van egy vágóél, ami segíti a fába történő behajtást úgy, hogy nem igényel előfúrást. Fal esetében, amikor polcot vagy szekrényt rögzítünk, akkor fontos az előfúrás. Ugyanis a jövendőbeli csavar helyére tiplit kell behelyezni, majd ebbe kell beletekerni a csavart. Azonban a fánál más a helyzet. Az ácsszerkezeti csavar rozsdamentes, így időtálló kivitelnek tekinthető. A visimpex.hu weboldalon többféle modell közül válogathatunk. Ezek méretei változóak. Fontos, hogy azt a fajtát vásároljuk meg, amire a jövőben nagy szükségünk lesz. A torx hornyú kivitel, az erősített bordáinak köszönhetően nem tud kicsavarodni.

Melyek az ácsszerkezeti csavar legfőbb előnyei?

Amikor tetőszerkezetet építenek a szakemberek, akkor nagyon fontos a kiváló minőségű, mártott fa alapanyag mellett, a rögzítésre használt csavarok minősége is. Ezeknek ugyanis nagy szilárdságúaknak kell lenniük. Ilyen például az ácsszerkezeti csavar, ami 40 fokos elhajlást tesz lehetővé. A hegyének tűéles a kialakítása, így nem igényel előfúrást. A hornyolt menetnek köszönhetően, egy akkus fúróval egyszerűen be lehet hajtani a fába. Sokan nem tudják, de a lapos fej kiválóan helyettesíti a fakötéses alátétet, ami helytakarékos megoldást is nyújt.

Az ácsszerkezeti csavar minden esetben prémium rozsdamentes acélból készül. Ennek köszönhetően megbízható és hosszú távú megoldást kínál a tetőszerkezetek megépítése során. Azok az ácsok, akik már évek óta dolgoznak a szakmájukban, tudják, hogy a csavar kialakítása lehetővé teszi a mechanikai terheléseket is. Ráadásul a csavarok önfúró fejjel rendelkeznek. Éppen ezért, a behajtást követően, csökkenti a fa repedésének esélyét.

Az ácsszerkezeti csavar sokféle helyen használható?

A csavar kialakítása hosszú távú védelmet nyújt a nedvességgel szemben. Széles méret- és típusválaszték áll mindenki rendelkezésére a webáruházban. Gyakorlatilag minden fafajtához találhatunk megfelelő kialakítású csavart. Az ácsszerkezeti csavar többféle faszerkezetnél felhasználható. Ezek a kiegészítők tehát alkalmasak a tetőszerkezetek, játszóterek és teraszok építéséhez is. A tető megépítésénél figyelembe kell venni a gerendák, a lécek, fogópárok és szarufák vastagságát.

Nagyon fontos, hogy a szakemberek miként illesztik egymáshoz ezeket. Az ácsszerkezeti csavar kiváló megoldás pavilonok, pergolák, árnyékolók és kültéri szerkezetek megépítésénél. A robusztus szerkezet, amit ki lehet a segítségükkel alakítani, tartós lesz és strapabíró. Mind a terasznál, mind a tetőnél fontos, hogy jól bírja a terhelést az elkészült gerendákból álló szerkezet. Ha szeretnénk, akkor kültéri lépcsőt is építhetünk pár csavar és deszka segítségével.

Mit takar az a kifejezés, hogy csavarkötés?

Az ácsszerkezeteknél gyakran használt kifejezés a csavarkötés. Ez nem más, mint 2 darab, sík lapjával csatlakozó gépelem összefogására is alkalmas oldható kötés. Elsőre biztosan furcsán hangzik, azonban a tetőszerkezeteknél is alkalmazzák. Gyakorlatilag, az előbb említett kötés egy csavarból, alátétből és csavaranyából áll. A kötést nem más biztosítja, mint maga a csavarmenet.

Természetesen a kisebb méretű facsavaroknál nem kell ezzel bajlódni, hiszen a süllyesztett fej és a maróhorony lehetővé teszi a tökéletes becsavarást. A nagyobb 15-20 centiméteres gerendáknál már előfordulhat, hogy szükség van erősebb, vastagabb ácsszerkezeti csavarra vagy más jellegű kivitelre, az erősebb tartás miatt. A csavar kiválasztása mindig a felhasználás területétől függ. Ugyanis léteznek rövidebb, tömörebb kialakítású és hosszabb, vékonyabb változatok is.