Miként változik az ingatlan piac?

Ingatlan piac

Az ingatlan piac alakulása évről-évre megfigyelhető. Hol fejlődik és több lakást tudnak eladni az értékesítők, hol visszaesés mutatkozik. A házakra, lakásokra való érdeklődést, vagyis az ingatlan piac árait befolyásolják a támogatások is . Ha a hazai piacot vesszük alapul, akkor 2022 óta növekedés tapasztalható. Nagyon úgy tűnik, hogy a magyarországi ingatlan piaci árakat semmi sem tudja megakadályozni. Egyedül az a fránya Covid időszak okozott némi visszaesést. Azonban a családi házak és a tóparti ingatlanok még mindig igen nagy népszerűségnek örvendenek.

A befektetők közül már sokan megneszelték, hogy a Covid hoz némi áresést, ezért, aki tehette, felvásárolta a keresettebb ingatlanokat. Akinek 2-3 éve volt némi pénze és jól használta fel, az most nagyobb összegű bevételre tehet szert a kiadott vagy értékesített lakásokból. Az ingatlan piac áremelkedésének oka több tényezőből tevődik össze. Ilyen a már említett járványidőszakból, a kamatemelésből, a támogatásokból és az infláció hatásából. Azok a kisebb méretű lakások, amiket 3-4 éve meg lehetett 10-15 millió Forintért vásárolni, most akár 20 millió Forinttal többe is kerülhetnek.

Kinek éri meg az ingatlan piac változása?

Főleg azoknak, akik a járvány és a kamatemelés előtt, okosan gondolkodva, ingatlanba fektették a pénzüket. A mai magyar társadalom azon rétege, akik családalapítás előtt állnak, nem biztos, hogy megtehetik a hitel nélküli lakásvásárlást. Azonban ez mindenkinek jól meggondolandó, hiszen ameddig a 15-20-25 évre felvett adósság nem telik le, addig az ingatlan a pénzintézeté. Az infláció manapság már nem jelent problémát, hiszen a magas kamatozású állampapírok eltűntek, nem jegyezhetőek.

A hitelkamatok is normalizálódtak, viszont megjelentek a magasabb fizetések. Ezek pedig magukkal hozták a drágulást, az infláción túl. Ráadásul újra fel lehet venni a Babavárót és a CSOK-ot is. Így az ingatlan piac ismételt áremelkedést mutat. A statisztika is azt mutatja, hogy 2013 óta nem tudtak az árak visszaesni. Folyamatosan emelkedő tendenciát sejtetnek. Senki ne várjon arra, hogy majd jövőre vagy az azutáni évben kevesebbért tud lakáshoz jutni. Aki megteheti, még idén fektesse házba, lakásba vagy tóparti nyaralóba a pénzét! Igaz, hogy az év első felében sokféle változás határozta meg az árakat és vetettek fel újabb kérdéseket a befektetőkben.

Mit ígért 2024 nyarának első fele az ingatlan piacon?

Magyarország csodálatos hely, sok látnivalóval és gyönyörű tájegységekkel. Viszont a lakáspiac keresleti oldala rettentően bizonytalan. Még most is sokszor hallható a vásárlói oldalról, hogy nagyon drágák a különböző lakások. Az ingatlan piac egyensúlytalansága a nyár első felében is érezhető volt és még most is fennáll. Az újépítésű ingatlanoknál az árkorrekció elmarad.

Lassabban növekszik a vásárlói kedv, mint azt a szakértők várták. Ráadásul sokan még mindig nem szeretnének hitelt felvenni, ami tovább fokozza a bizonytalanságot. Ezek fényében sem lehet kijelenteni, hogy az ingatlan piac válságban lenne. A bérleti díjak ugyanis nagyon stabilak, sőt, olyan város is van, ahol emelkedtek. Viszont az is igaz, hogy a hozamok egyszerűen nem tudnak lépést tartani az árak növekedésével. Így a legtöbb befektető másféle befektetést keres magának. Inkább áthelyezi más, kevésbé kockázatos befektetésbe a tőkéjét.

Hogyan zajlik egy ingatlan megvásárlása?

Először fel kell keresni egy jó ingatlanost, aki mindenben segíteni tud. Ezután ki kell kérni pár hivatalos nyomtatványt. A tulajdoni lap lekérdezése remek támpontot adhat a vásárlóknak. Ez a földhivataltól kikérhető dokumentum ugyanis minden adatot tartalmaz. Az ingatlanon lévő hitelt, a tulajdonosok nevét és azok számát, az arra felvett támogatásokat, a haszonélvezeti jogot és az adótartozást.

Gyakorlatilag minden nyilvántartási adatot. A tulajdoni lap lekérdezése nem tart sokáig. Manapság már pár kattintás az egész. Igazából bárki lekérheti. Ha ingatlant készülünk vásárolni, akkor ezen dokumentumot mindenképpen kérjük ki! A hivatalos tulajdoni lap, amin pecsét van, már jogi erővel bír. Így bármelyik hatóság elfogadja. A tulajdoni lap lekérdezése történhet személyesen a földhivatalban, az ügyfélkapu online rendszerén keresztül és postai úton.

A tulajdoni lap lekérdezése bárkinek lehetséges?

Aki eladni vagy vásárolni szeretne bármilyen ingatlant (telket, házat, panellakást, nyaralót, hobbi telket) azoknak több módjuk is van a tulajdoni lap lekérdezésére. Ezt a folyamatot nem szabad elhanyagolni! Ebből a hivatalos, hatóság által is ellenjegyzett dokumentumból rengeteg minden kiderül. Egy per során még bizonyító erővel is rendelkezik.

Ügyfélkapun történő lekérdezés gyorsabb és kényelmesebb, hiszen pár kattintás az egész. Mindegy, hogy nagyvárosi vagy kisvárosi agglomerációban gondolkodik valaki, jó, ha utánajár a kiszemelt ingatlannak a tulajdoni viszonyának. A tulajdoni lap lekérdezése, ha a dokumentum hivatalos, nem csupán másolat, akkor 3000 Forintba kerül. Ez egy abszolút elenyésző összeg a több tízmilliós ingatlan ára mellett.